Info

 TAI-CHI

 

Tai-chi wordt veelal in een "vorm" bedreven - een opeenvolging van trage, martiaal geïnspireerde bewegingen die in een welbepaalde volgorde uitgevoerd worden.

 

Tot zo'n 100 jaar terug was tai-chi eigenlijk een pure gevechtskunst. In het feodale China ging het er tot begin jaren 1900 nogal ruig aan toe, zowat zoals bij ons in de middeleeuwen. Feodale heren die elkaar bevochten, strafexpedities, roversbenden en allerlei invallen zorgden ervoor dat er een vrij omvangrijk militair apparaat op alle niveaus ontstond, en dit alles moest getraind worden. Dat trainen kwam in handen van een hele rits tai-chi meesters; de meest bekwame en invloedrijkste onder hen gaven hun naam aan hun methode. Zo gaf Yang Lu Chang zijn naam aan de tai-chi stijl die wij in onze club beoefenen, de Yang stijl. Het keizerrijk kwam echter ten val en geweren vervingen zwaard, boog en speer.

 

Rond 1920 transformeerde Yang Chen Fu (zijn kleinzoon en erfgenaam van de Yang familie) de puur martiale kunst tot een bewegingsvorm (en eigenlijk ook een levensstijl) gericht op aspecten als gezondheid, interne en externe harmonie, aandacht, focus en een rustige gemoedstoestand. De contactpunten op het lichaam die voorheen dienden om tegenstrevers op een zo efficiënt mogelijke manier te elimineren bleken via een veranderde intentie te kunnen dienen om lichaam en geest te versterken en gezond te houden of te maken. De mentale focus en het bewust "zijn" en "handelen", alsook het "geaard" zijn, in een gevecht toch zo nodig, werden behouden, maar ook hier veranderde de intentie van agressie naar harmonie en evenwicht.

 

Ondanks deze evolutie bestaat tai-chi als gevechtsvorm nog steeds, en wordt in een aantal clubs ook als dusdanig onderwezen en beoefend. Een gedegen kennis van de martiale aspecten van tai-chi en meesterschap hierin, dragen trouwens bij tot het goed begrijpen van elke beweging, en tot een correcte manier van overbrengen van de vorm naar leerlingen en beoefenaars toe.

 

In China hanteert de gezondheidszorg naast bloedsomloop, lymfevatenstelsel en zenuwstelsel ook een energiekanalenstelsel. Er wordt er veel aandacht gehecht aan harmonie tussen yin en yang, zowel op lichamelijk als geestelijk en energetisch gebied, zelfs ook op spiritueel gebied. Op een natuurlijke manier speelt tai-chi beoefenen hierop in. De volgorde van de bewegingen in de vorm is niet willekeurig, maar is zodanig uitgekiend dat alle belangrijke punten of zones van ons lichaam in de juiste volgorde de vereiste aandacht en activering krijgen. Telkens wordt gestreefd naar een harmonische verhouding tussen yin en yang, tussen bewuste ontspanning en rustige aandacht.

 

Het is dus niet verwonderlijk dat tal van onze westerse gezondheidsverstrekkers, van artsen, psychologen, kinesisten tot voedingsdeskundigen toe, de waarde van tai-chi als ondersteuning of deel van hun therapie erkennen en regelmatig patiënten naar een tai-chi-club sturen.


Let wel, tai-chi en ook qi gong, zijn paden die elkeen zelf moet volgen en bewandelen, met aandacht en volharding, en elk kiest de zin die hij hieraan geeft. Een goede tai-chi leraar begeleidt u in het vinden van een pad en het nemen van obstakels, maar is zelf geen therapeut, en de stappen zetten zal hij ook niet in uw plaats kunnen doen. Spijtig genoeg zijn hier en daar mensen actief die voorbij hun rol van ondersteuning en begeleiding schieten, en menen dat ze, door het volgen van enkele avondlessen, plots kennis en ervaring verwerven die jarenlange intensieve voltijdse studie aan erkende hogescholen en universiteiten vereisen, en die leiden tot volwaardige diploma's, en niet tot obscure certificaten. Voor zulke praktijken moet gewaarschuwd worden.




TAI-CHI CLUB DENDER

 

Tai-chi club Dender werd in september 2019 door Bernard opgericht als opvolger van tai-chi club Geraardsbergen. Van in 1997 was Bernard trouwens één van de bezielers en ook medeoprichter van die club. Drie leraren (Guido, Jean-Pierre en Ronny) volgden hem, zodat vier van de vijf leraars van tai-chi club Geraardsbergen nu terug verenigd zijn.

 

Onze bedoeling is om de traditionele tai-chi vormen en daoyin-oefeningen, ons aangeleerd door de Shen familie, op een zo zuiver mogelijke manier door te geven. Hierbij controleren we en begeleiden we elkaar zodat geen "eigen" vorm de originele zou gaan verdringen. Door zelf regelmatig les te volgen en deel te nemen aan stages blijven wij ons in deze kunst verrijken. Het martiale aspect van tai-chi krijgt bij ons slechts een beperkte aandacht om zijn didactische aspecten, maar is wel correct. Elk van ons heeft ook zijn eigen interessegebieden waarin we ons individueel bekwamen en die in de marge van onze lessen een verrijking kunnen bieden aan wie in een bepaalde richting interesse heeft of duiding zoekt.

 

Via vorm, daoyinbewegingen, meditatie-oefeningen en ademhalingstechnieken willen we onze leden aansporen om hun mentale, fysieke en spirituele gezondheid zelf aan te pakken en te ontwikkelen. Graag willen we ze hierin begeleiden en desgevallend raad geven.

 

 

 

ORGANISATIE - LESSEN


De lessen gaan op maandag- en dinsdagavond(*) door in Parochiezaal Sint-Bavo

  Schoolstraat 66

  9500 Goeferdinge

 

 (*) op de 'agenda' pagina worden afwijkingen hierop aangegeven.



Tai-chi wordt, zoals reeds vermeld, in een vorm beoefend. Onze basisvorm bestaat uit meer dan 100 bewegingen die in een welbepaalde volgorde traag uitgevoerd worden. Om dit fysiek en energetisch correct aan te leren is enige organisatie vereist. Het aanleren van al die bewegingen, hun sequentie en hun betekenis gebeurt niet in 1-2-3.

 

De tai-chi vorm werd van in het begin verdeeld in drie delen, waarin elk deel een ander, lees "hoger", niveau benadrukt. Op basis van die drie delen worden onze leden in groepen verdeeld.


Groep 1 & groep 2

De beginnersgroep gaat zich twee jaar lang focussen op een aantal basisvaardigheden zoals bewuste ademhaling en buikademhaling, coördinatie - vooral fysieke in dit eerste stadium, onderscheid maken tussen yin en yang, het bewust leren om ons gewicht te verdelen tussen onze twee benen en het leren uitschakelen van stress. Hiervoor maken we gebruik van een 10-tal opwarmingsoefeningen en deel 1 van de vorm. Heel regelmatig passen we ook -eerder korte- meditatiemomenten in. Tweedejaars gaan hierop verder in en leren stilaan ook deel 2 van de vorm aan. De eerstejaars krijgen les op maandagavond van 19u00 tot 20u30, tweedejaars van 19u00 tot 20u30.

 

Groep 2B

Gaat zich verder bekwamen in de basisvaardigheden zoals hierboven beschreven, maar gaat ook leren om de energiestromen in en rond zichzelf te ontdekken en er mee om te gaan. Coördinatie van onze bewegingen gaat stilaan de weg op van harmoniseren van die bewegingen, en daarvoor gebruiken we een aantal daoyinoefeningen. Bewust ademhalen zou stilaan de regel moeten worden. Meditatiemomenten worden wat langer, de begrippen yin en yang krijgen gaandeweg de nodige aandacht. Delen 1 en 2 van de vorm worden hiervoor gebruikt.

Leden van deze groep blijven minstens 2 maar doorgaans meerdere jaren in groep 2. In samenspraak met hun leraars kunnen ze de overstap maken naar groep 3. Hun lessen gaan op dinsdagavond van 19u00 tot 20u30 door.

 

Groep 3

Wordt begeleid naar het aanvoelen van ons hele "zijn", het interpreteren van dat aanvoelen en het ermee omgaan. Ademhalingstechnieken, gepaste focus, leegte maken, rustige aandacht en verdrijven van spanning worden les na les zachtjesaan aangebracht. De complete vorm wordt aangeleerd, daoyin-oefeningen worden talrijker, meditatiemomenten worden wat langer en via partnervormen wordt ons aanvoelen van interne blokkades verscherpt.

Het spreekt voor zich dat dit programma meerdere jaren in beslag zal nemen. Groep 3 krijgt les op dinsdagavond, van 19u00 tot 20u30 en kan gratis op maandag of op dinsdag met groep 1 of 2 mee oefenen om zijn vaardigheden te verdiepen. Wie al een tijdje in groep 3 zit kan ook samen met de leden van groep 4 van 21u30 tot 22u00 andere vormen aanleren. Je curriculum wordt terug in samenspraak met je leraars bepaald.

 

Groep 4

Kent fysiek de hele vorm, weet bewust en op de juiste manier te ademen in relatie met elke beweging. Rustige aandacht en gefocuste ontspanning in lichaam en geest laten ons toe om echt van tai-chi te genieten en de hele vorm te beleven. Jaar na jaar verdiepen we ons almaar door. Eigenlijk gaat elkeen zichzelf leren ontdekken en aanvoelen, en gaat dan leren wat te doen om voor zichzelf te zorgen - zowel naar fysieke als geestelijke en spirituele gezondheid als naar algehele ontwikkeling.

Andere vormen - onder meer wapenvormen - leren ons om onze focus te verruimen en onze aandacht naar buiten te laten treden. Al wat groep 3 leert komt hier aan bod, maar dan in een hogere dimensie.

In groep 4 blijf je verder zolang je in de club aan tai-chi doet. Er is geen eindpunt, maar telkens weer een nieuw begin.

Groep 4 en 5 oefent op dinsdag van 20u00 tot 22u00 en kan naar hartelust met groepen 1 of 2 mee oefenen.

 

Op een bepaald moment kan je gevraagd worden om een leraar bij het lesgeven te assisteren en krijg je de kans om je bekwaamheden en wijsheid met anderen te delen.


 

 

KLEDIJ - PRIJS

 

We bevelen eerder losse kleding aan, zoals niet al te strakke trainingsbroek en T-shirt, met in de winter een trui of trainingsvest. Schoeisel is bij voorkeur licht en laat het over de vloer schuiven lichtjes toe. Juwelen en sieraden laat men het liefst thuis. Als iedereen zijn gsm op stil zet en die voor de duur van de les wil vergeten zijn we u dankbaar.

 

Een eerste les is gratis. Verder wordt er gebruik gemaakt van een 10-beurtenkaart aan 65 €, waarbij maximaal 2 lessen mogen overgeslagen en overgedragen worden. Deze bijdrage dient uitsluitend voor het functioneren van de club, zoals huur van de zaal, verwarming, verzekering, ... . De lesgevers doen dit op strikt vrijwillige basis zonder enige vergoeding.



 

LERAREN

 

Er zijn momenteel 4 leraren.

 

GUIDO heeft ervoor gekozen om niet meer actief les te geven, maar zal iedereen in de groep waaraan hij deelneemt met raad en daad bijstaan. Zijn meer dan 15 jaar lange tai-chi ervaring en zijn talloze uren oefenen maken van hem een bekwaam en gewaardeerd raadgever.

 

RONNY en JEAN-PIERRE nemen allebei een groep onder hun vleugels. Samen met Guido zijn ze in 2004 aan tai-chi begonnen en sindsdien hebben ze zich op een zodanig niveau ontwikkeld dat ze eerst gevraagd werden om te assisteren en later ook om mee les te geven. Zelf bekwamen ze zich nog steeds voort door zelf les te volgen en veel te oefenen. Elk heeft eigen interessesferen die de rijkdom van onze club al maar vergroten.

 

BERNARD heeft in zijn jeugd intensief aan martiale sporten gedaan en er een meestergraad behaald. Sinds 1997 is hij met eenzelfde intensiteit met tai-chi bezig. Reeds in 2008 kreeg hij van Shen Zhengyu toelating om tai-chi quan te onderwijzen en in 2013 en 2016 werd hij na het volgen van een intensieve 4 jaren durende opleiding zowel door het Buqi als door het ShenBuqi instituut gecertifieerd en erkend. Hij volgde talloze cursussen traditionele en moderne tai-chi vormen, pushing hands, taijiwuxigong en Taiji-jin. Hij fungeert als hoofdlesgever en coördinator van de club, en neemt vooral groepen 1 en 4 voor zijn rekening. Groepen 2 en 3 zullen van zijn volle aandacht blijven genieten en op regelmatige basis zullen ze van hem les blijven krijgen, afwisselend met de andere lesgevers. De bijkomende vormen (zwaard- en stokvormen) voor de gevorderden vallen eveneens in zijn attributies.